Att fotografera – inställningar

Att lära sig inställningar är öppningen till en ny värld utan begränsningar. Plötsligt kan du ta de där coola fotona som du bara drömt om tidigare. Därför kommer det att löna sig att lägga ned lite tid på att lära sig inställningar och dess begrepp.

Att fotografera – inställningar

Exponering

För de som börjar fotografera är exponering nyckeln till att fånga en bra bild. Att lära dig hur exponering fungerar hjälper dig att ta kontroll över kameran och ta bättre foton. Bländare, slutartid, ISO är de element som kombinerar för att skapa en exponering. Dessa element har en effekt på mer än bara exponeringen, vilket medför förändringar i skärpedjup och rörelseskärpa. När du förstår hur var och en fungerar kan du börja dyka in i manuellt läge och ta kontrollen över kameran. Det man kallar exponeringstriangeln är ett utmärkt sätt att komma ihåg att tre inställningar styr mängden ljus. Detta hjälper dig att förstå att förändring av en inställning kommer att kräva en förändring i de andra, om du fotograferar samma scen med exakt samma ljusförhållanden. Exponering sker i tre steg med början i bländaren. Detta är hålet inuti linsen, genom vilket ljuset passerar. Det liknar ditt öga så ju större bländare desto mer ljus och vice versa. När bländaren utökas blir f /-talet lägre och mer ljus tillåts i kameran. Det är bra för svagt ljus men var medveten om att det kommer att göra skärpedjupet mycket grunt vilket inte är idealiskt när man fotar landskap. Exponering blir mycket enklare om du kan memorera följande skala:

f / 1,4, f / 2, f / 2,8, f / 4, f / 5,6, f / 8, f / 11, f / 16, f / 22.

Slutartid

När ljuset har passerat genom linsens öppning når det slutaren. Nu måste du bestämma hur mycket av det ljuset du ska tillåta in i kameran. Vanligtvis vill du bara ha en mycket liten bråkdel av en sekund (till exempel 1/250) för att förhindra rörelseoskärpa. Men olika slutartider kompletterar olika situationer. Det finns allt från riktigt snabbt (1/4000) för sportfotografering till riktigt långsam (30 sekunder) för nattfotografering. Att veta hur din slutartid fungerar är ett centralt element i fotografins grunder.

ISO

När ljuset har gått igenom bländaren och filtrerats av slutartiden når det till sensorn där vi bestämmer ISO. När du vrider ISO-numret, ökar du exponeringen men samtidigt minskar bildkvaliteten. Det kommer att bli mer digitalt brus eller “korn”. När du förstått bländare, slutartid och ISO måste du lära dig hur varje av dessa exponeringselement fungerar tillsammans.

Tillbehör

Om du har ett stativ, använd det. Speciellt på natten. Långsamma slutartider på natten behöver ett stativ annars kommer de bli suddiga eller förstörda. Tänk på hur du placerar motivet, placera det inte i mitten utan i en av de yttre delarna. Ett enkelt foto av en person som lutar sig mot en vägg är mycket mer intressant och estetiskt tilltalande om hon är utanför centrum. Prova att placera personen till höger eller vänster i bild istället och du ska se vilken skillnad det blir, bilden blir mer levande.

ISO

 

Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen