Att lagra filer i molnet

De flesta av oss har nog lite kvar inom oss att vi vill kunna se eller ta på saker för att tro på att de funkar. Men med dagens behov av lagring av diverse media som bilder och videos så är man i princip tvungen att ha någon slags online-lösning. Framförallt om man har ett stort fotointresse eller arbetar på ett eller annats sätt med dessa medium.

Att lagra filer i molnet

Därför måste man i dagens tider våga lita på det som kallas “molnet” för lagring. Det finns en oändlig mängd olika företag som erbjuder lagring av bilder online (molnet) och det finns all anledning att jämföra dessa innan man bestämmer sig för att välja något. Först och främst måste man tänka igenom vilket behov man har, alltså vad man vill ha ut av tjänsten.

Vilket behov?

Kommer du ha behov av att lagra väldigt många och stora filer? Hur vill du komma åt filerna? Ska lagringsplatsen vara åtkomlig från mobil? Får den kosta något? Måste det gå att synka via mobilen? Ska man kunna dela sina filer direkt från molnet? Det första man kan göra är att kolla om man kanske redan har någon typ av lagring som är knutet till något konto man har som till exempel google. I andra fall kan man även ha lagring via mobilabonnemang eller internetleverantören. Det kan löna sig att kolla upp detta men tänk även ett steg längre om vad som händer om du exempelvis byter internetleverantör eller så. Om du inte har någon lagring på det sättet eller om du väljer bort det så kan nästa steg vara att kolla upp de gratistjänster som finns tillgängliga. I de allra flesta fall kan det räcka med någon av dessa. Det kan vara bra att välja något välkänd så att man är säker på att den kommer finnas kvar. Innan man bestämmer sig så är det en god idé att kolla runt lite med vänner och andra vad de har och vad de tycker om den variant de använder. Googla gärna och kolla vad som sägs om fördelar och nackdelar med olika lagringstjänster.

Är filerna säkra?

Frågan är också, är min data säker i dessa onlinetjänster? Kan jag uteslutande lita på dem? Det finns en regel som säger att data inte existerar om det inte finns minst två kopior av det. Vill man vara helt säker så bör man även ha en fysisk lagringsplats själv i form av extern hårddisk (finns oerhört kraftfulla i litet format). Då är man hyfsat säker om man har kopiorna både på en hårddisk och i molnet. Man får inte glömma att det kan bli fel på hårddiskar också så att enbart välja det alternativet är inte säkert heller. Fördelen med lagring i molnet är även att oavsett om din hårdvara blir stulen, borttappad eller går sönder så har du kvar dina filer online. I detta bör nämnas att det är viktigt att ha bra lösenord på sin molnlagring så att ingen obehörig kommer åt den från exempelvis din mobil om du skulle tappa den.

Är filerna säkra?
Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen