Att vara fotograf

Arbetet från professionella fotografer kan ses överallt i vår värld. När vi öppnar en tidning, kollar tv, öppnar en webbsida, allt är resultat från en fotograf. Ja, i de allra flesta fall. Det finns en oändlig typ av olika fotografer inom olika yrkesområden. Fotografer har vanligtvis en naturlig talang i sitt yrke och utvecklar en kärlek till fotografering i en tidig ålder.

Att vara fotograf

Fotografer behöver inte alltid ett formellt utbildningsprogram för att börja jobba, däremot är det en stor fördel när man ska söka olika typer av fotograf-jobb. Därför väljer många att anmäla sig till konstprogram, yrkesprogram eller något liknande för att få ett diplom på att de har kunskapen.

Många gillar fotografering

Fotografering är en populär konstform. Många tycker om amatörfotografering, tar kameror och fotar bilder på sig själva och deras vänner. Vissa människor kan upptäcka att de tycker om fotografering och de har “ett öga för det”. Dessa människor kan besluta att förbättra sina naturliga färdigheter genom att träna, och kanske så småningom välja en karriär som professionell fotograf. Många fotografer har egen studio och arbetar för sig själva. På det sättet kan de vara tillgängliga för bröllop, examensceremonier och andra evenemang. De kan också göra porträtt-sessioner eller annan specialiserad inriktning. Andra fotografer arbetar för ett företag, exempelvis för en tidning eller ett mediahus, som fotojournalist. De kan även arbeta för en modellbyrå som hjälper till att göra modefotograferingar. Fotografer har en stark naturlig talang och konstnärlig vision. De njuter av fotografering och hjälper till att fånga en upplevelse genom bilder. Detta är ett bra karriärval för någon som gillar konst, är utåtriktad, har ett öga för fotografering men samtidigt även en affärsinriktning.

 

Egenskaper som krävs

En fotograf bör ha följande egenskaper och färdigheter: Konstnärlig, bra på att kommunicera, jobba bra ihop med andra, utåtriktad, uppmärksam, kreativ, flexibel och öppen. Om man är den typ av fotograf som måste släpa med sig sin tunga utrustning långa sträckor eller många timmar så är det förstås en fördel att vara stark. Fotografer har ibland egna studior, där människor kommer in för fotograferingar. Jobbar man som bildjournalist på tidning så kan det istället vara så att man åker ut på ett jobb, tar foton och sen tillbaka till kontoret för att ta fram bilder. Oftast är det då flera olika såna jobb varje dag där det ska tas fram bilder till olika medier såsom tidning och webb. Det gäller att hålla deadline. Oftast idag så krävs det att en bildjournalist även kan filma och redigera film om man jobbar vid ett mediahus. Många fotografer reser mycket i sina jobb så det kan vara bra att veta innan man accepterar ett jobb.

Egenskaper som krävs

Många som vill styra sitt arbete själv och ta olika typer av jobb väljer att bli frilansfotograf. Det innebär att man har ett eget fotoföretag och tar uppdrag från vem som helst. Man får då oftast betalt per uppdrag eller per foto men det kan även i vissa fall handla om timpenning vid större och längre uppdrag. Gillar man att jobba självständigt så är det ett bra val.

Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen