Bildredigering- Bearbeta dina foton

Med dagens mobilkameror kan vem som helst ta snygga bilder med en proffsig kvalité. Men när det kommer till efterbearbetning av fotografier, är alla inte lika kunniga och utbildade. De allra flesta justerar sina foton ingenting alls, förutom att kanske göra dem lite ljusare i Instagram eller lägga på ett filter. Med att bearbeta sina foton i mera detaljerade former behöver inte vara svårt alls, eller ta lång tid! Det finns många program, både på datorn och i mobilen, som enkelt kan hjälpa till med detta.

Användbara program för bildredigering

Det självklara valet när det gäller att välja program att redigera bilderna i, är Adobe Photoshop. Photoshop är även det mest använda programmet av professionella fotografer, och troligtvis även det mest kända bildprogrammet i hela världen. Men, Photoshop kan även vara ganska dyrt att äga, och om man bara vill redigera sina bilder då och då för skojs skull kanske inte detta program är det bästa alternativet. Lyckligtvis, finns det många gratisprogram att istället välja på. Några exempel på dessa är enligt vissa, Photoshop Express, Pixrl, Picnik, GIMP och Paint.NET.

Photoshop Express

Photoshop Express är en online, gratisversion av den riktiga Photoshop. Detta är förstås ett bra alternativ för den som tycker om Photoshop men inte har råd med den fullkomliga versionen. Internetversionen saknar nämligen många funktioner som går att finna i den version som man köper, men duger bra till den som endast vill redigera sina bilder på en enklare nivå. Den är effektiv för den som önskar förändra ljushets balans i bilden, samt har den en enkel knapp som autokorrigerar färgerna och ljusen i bilden på ett klick.

Pixrl och Picnik

Är man familjär med Photoshop kan även Pixrl vara att rekommendera. Den är också uppkopplad online, vilket innebär att man kommer åt den från vilken dator som helst. Den fungerar bra när det kommer till att redigera färger och ljus, men har även flera olika filter som användarna kan välja emellan. Picnik är också ett online program, som skapats av Google. Även detta program kan hjälpa användaren att få kläm på bildens färger och ljus, samt har den flera filter man kan lägga på. En fördel med Picnik är att den är uppkopplad mot fotokonton, som Facebook och Flickr, så att man kan hämta sina bilder direkt därifrån.

GIMP och Paint.NET

GIMP är ett program som inte är uppkopplat online. Detta innebär att man måste ha programmet nedladdat på sin datorn, vilket kan vara till ens fördel om man arbetar på ställen där man inte har internetuppkoppling. GIMP har bra redigeringsfunktioner och är kompatibel med nästan vilket operativsystem som helst. Men om man inte vill ladda ner saker, kan man alltid vända sig till Paint.NET. Där arbetar man i flera lager, precis som i Photoshop, och användare som är vana vid Windows brukar föredra detta program.

Program för mobilen

För den som vill redigera bilderna direkt i mobilen, finns det många appar att ladda ner. Ett av dem heter Airbrush. Airbrush har en gratis grundversion, men för den som vill går det att köpa till filter och funktioner. Airbrush är väldigt effektiv för den som vill redigera selfies, då den kan hjälpa till att vita upp tänder, släta ut hud och korrigera andra detaljer som rör ansiktet.

Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen