En guide till fotografering för nybörjare

Man behöver inte vara ett proffs för att ta bra bilder, du behöver bara kunna grunderna för de viktigaste inställningarna i kameran. De absolut bästa bilderna tar man när ett ögonblick plötsligt uppstår, och då gäller det att vara beredd.

En guide till fotografering för nybörjare

 

Utrustning

Det finns ingen standardutrustning för att ta bra bilder. Det finns dock några tips som kan hjälpa dig att tänka igenom vad du vill ha med dig. Se till att du har ett tillräckligt stort minneskort för kameran, det bästa är om man har flera olika om man skulle förlora något eller om det skulle bli förstört. Man kan då tänka på att ha dessa förvarade på annan plats än med kameran om olyckan skulle vara framme. Ta alltid med en laddare, inget är mer irriterande än att vara i ett främmande land och batteriet på kameran dör och du får spendera hela eftermiddagen med att försöka hitta någon som säljer den laddare du behöver. En vadderad väska är ett måste, extra viktigt om man reser mycket med sin kamera. Ingenting är värre än att öppna din väska för att hitta kameran i bitar. Ett litet stativ är suveränt att ha med, det finns väldigt lätta såna som är ihopfällbara och enkla att kunna ta med sig. Vill man ta bilder på sig själ eller landskapsbilder eller nattliga bilder så är ett stativ ovärderligt.

Spontanfoto eller inte

Med din kamera till hands och ett öga för en bild kan du ofta få mycket spontana fotografier. Titta inte bara, observera. Om du är på en resa och det inte finns många turister och du vill fotografera lokalbefolkningen, då är det bästa sättet att närma sig det utan att skylta med din kamera. Håll undan den, gå fram till lokalbefolkningen och prata med dem. Nämn att du tar bilder och fråga om det är okay. Visa dem gärna kameran så kommer de känna sig mer bekväma när du frågar. Tricket med barn är att ta ett foto och visa det för dem. Ofta skrattar de och agerar inför kameran och skapar på så sätt ett bättre foto. Det finns inga perfekta inställningar för att ta ett foto men däremot kan man ha fel inställningar. Så lär dig vad var och en av dem gör. Om kameran har en manuell inställning lär du dig att använda den. Börja med att förstå en grundläggande kunskap om slutartid, bländare och ISO. Det finns många YouTube-handledning som visar hur du använder dessa. Alla har en effekt på ljuset och strukturen på ett foto. De bästa tipsen är att lämna den automatiskt om du är osäker. Men när du lärt dig om hur man använder ljus i manuell inställning så finns det inte längre några gränser för vad du kan uppnå med din kamera. Om du är bekväm med den manuella inställningen så kan man tänka på några saker. För att fotografera personer, använd en hög slutartid när de rör sig. För landskap kan du använda långsam slutartid. En långsam slutartid gör ofta att saker som en solnedgång ser mer glödande ut.

Spontanfoto eller inte
Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen