Fotografins historia

Idag är det vanligast att man använder digitalkameror och smartphones när man vill ta bilder. Man kan snabbt kolla om bilden blev bra, radera om det blev suddigt eller om fotografiet av någon anledning inte är som man tänkt sig. Men det har inte alltid varit så.

Fotografins historia
Fotografins historia

Första fotografiet

Det var två män som i början av 1800-talet arbetade med att försöka få fram det första fotografiet. Det var Joseph – Nicéphore Niépce i Frankrike och William Henry Fox Talbot i England, de försökte få fram olika metoder och sätt helt oberoende av varandra. Runt år 1825 tog Niépce sin första bild, dock var exponeringstiden åtta timmar som inte är det mest ultimata. Han teknik var att han blandade ihop en vätska av bland annat olja och pulvriserad asfalt. Talbots teknik å andra sidan var kalotypiet. Han använde sig av ljuskänsliga ämnen och hans teknik gav en exponeringstid på en halvtimme. Båda männen försökte arbeta fram olika sätt som var det mest ultimata. Niépce fick även hjälp av Louis Jacques Mandé Daguerre, som tog över efter att Niépce dött. Han upptäckte av misstag något som blev en del i hans senare teknik. Han hade ställt in några bilder i ett förråd som varit misslyckade och belysta. Efter att han åter kollade i förrådet såg han att bilderna blivit bättre. Detta tack vare ångorna från en trasig kvicksilvertermometer.

Från analog fotografi till digital

Framkallning av fotografier har genom åren blivit enklare och enklare. Från att behöva stryka på ett ämne på en fotoplåt strax innan fotograferingen och framkallas innan det torkat till att man kan skriva ut på egna fotopapper från datorn. Men det är många steg emellan som är betydelsefulla. Analog fotografi innebär att man använder sig av filmrullar som man sedan framkallar. Dessa bilder framkallas i mörkrum där de behandlas av olika vätskor så att man får fram negativ. Dessa negativ används sedan för att få fram de foton i de kvalitet som man önskar. Man kan göra olika ”redigeringar” i mörkrummet. Olika ljus och styrka så ett negativ kan bli olika typer av bilder.

Från analog fotografi till digital
Från analog fotografi till digital

Digital fotografi innebär att man använder sin kamera eller smarttelefon, tar ett foto som sparas på ett minneskort. Detta kan man välja om man vill skriva ut eller om man helt enkelt vill ha det kvar på skärmen. Fördelen med digital fotografi är att man kan se med en gång om bilden blivit bra eller inte och kan radera om nödvändigt. När man använde sig av en analog kamera och lämnade en film för framkallning så kunde man bara hoppas att alla bilder blev bra.

Det finns mycket att lära sig om fotografi och dess historia. Det finns kurser där man kan lära sig mer om historian men även om hur man fotograferar på bra sätt. Vill man gå en kurs kan man välja en av dessa. Fotografi är något som är fascinerande och är man skicklig kan man fånga en otrolig känsla på bild. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord.

Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen