Olika typer av fotografer

Det finns massor av olika typer av fotografer och en del är sportfotografer som finns med på alla evenemang när det gäller all sorts sport. När man skall jobba som sportfotograf skall eller bör man ha en riktig “fingertoppskänsla” för sport och vara riktigt intresserad av alla slags sporter. Det är guld värt att vara hockeyfantast, fotbollsfantast eller tokig i golf och handboll till exempel.

Olika typer av fotografer

En familjefotograf kan ta det lite lugnare i sin utövning av fotografering och be familjer ställa sig i olika stillastående poser i olika, men lugna och harmoniska miljöer. Dessa bilder skall sparas hos alla familjer och till eftervärlden och kräver lite känsla för glada eller allvarliga miner på fotona. Det lönar sig inte så jättemycket för dagens familjefotografer som för några år sedan, eftersom alla fotar med mobilen och äger kameror själva i större utsträckning. En dokumentärfotograf får uppleva mycket spännande och ibland omvälvande saker i sitt jobb. Det gäller i detta jobb att alla bilder får rättvisa och att det mest väsentliga kommer fram i bilder tagna i “ögonblicket”. Det är nakna och naturliga bilder som är tagna direkt ur verkligheten. Företagsfotografer presenterar ett företag på ett positivt och lockande sätt så att bilden blir attraktiv för åskådarna och lockar till sig många kunder. Alla anställda, deras tjänster och all service skall presenteras på ett fint sätt till företagets fördel. En mycket känd och duktig fotograf som jobbar med just detta är en kvinna vid namn Jenny Blad. Företagen använder sina bilder i marknadsföringssyfte.

Frisk luft

En naturfotograf får inte bara frisk luft och rosor på kinderna utan får också uppleva ett fantastiskt djurliv och en otroligt fin natur. Detta yrke kräver mycket tålamod eftersom djur i sin naturliga miljö inte står eller sitter stilla på beställning, utan rör sig fritt så man behöver vara utrustad med en ängels tålamod många gånger. Många djur är skygga för människor och vid vissa tillfällen kan fotografen behöva att kamouflera sig för att komma riktigt nära djuret eller djuren man skall plåta. Alla naturfotografer har sina egna ideér och knep för att få fina bilder på djur, växter och natur. En mycket duktig man som gör naturprogram är David Attenborough, men utan fantastiska fotografer skulle det inte ha blivit några spännande program.

Frisk luft

Nyhetsfotografer är också tvungna att vara snabba om de skall få bra bilder och vara först med att leverera dem till de bolag de jobbar åt. Dokumentärfotografer och nyhetsfotografen har därför mycket gemensamt. De skall fota verkligheten precis som den är i nuet. När man är nyhetsfotograf har man inte riktigt samma möjligheter att ta en perfekt bild utan ibland kanske det bara är frågan om några sekunder man har på sig för att fånga motivet. Dokumentärfotografer har hur mycket tid på sig som helst att få en bra bild på sitt motiv. En fotograf jobbar med bilder och i bilderna når man ofta ut med ett budskap till betraktaren. Man skall vara full av fantasi och kunna ta initiativ snabbt till att ta bra bilder.

Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen