Olika typer av fotografering

Nu för tiden finns det ett stort utbud av fotoinriktningar. Allt ifrån makrofotografering som innebär att man fotar ett föremål på väldigt nära håll, till landskapsfotografering där man främst fokuserar på att fånga vackra omgivningar i natur eller stadsmiljö. I den här artikeln listar vi några vanliga typer av fotografering.

Modefotografering

Modefotografering innebär i de flesta fallen att man fotograferar en modell i en studio. Då kan det vara allt ifrån smycken och accessoarer till olika klädesplagg som ska marknadsföras. Vid den typen av fotografering är det viktigt att kunna framhäva produkterna så bra som möjligt, så att många kunder vill köpa dem. I många fall använder man sig också av en fotoassistent som kan vara behjälplig med att till exempel hålla i reflexskärmar och som även kan hugga i där det behövs. Modefotografer som väljer att fota sina modeller utomhus måste anpassa sin fotografering efter vädret och många föredrar att fotografera när det är mulet ute eftersom det ger ett mjukt och jämnt ljus.

Bröllopsfotografering

Bröllopsfotografering är en mycket vanlig fotoinriktning som kräver både skicklighet och tålamod. Som fotograf gäller det att kunna föreviga både små och stora ögonblick under tidspress, eftersom man endast har några få timmar på sig att skapa minnesvärda bröllopsbilder. De flesta brudpar vill föreviga sin speciella dag med hjälp av en riktigt duktig fotograf, vilket gör att man kan tjäna mycket pengar som bröllopsfotograf. Nu för tiden finns det dock många duktiga bröllopsfotografer och konkurrensen om jobben är hård.

Bröllopsfotografi

För att kunna producera riktigt vackra bröllopsbilder med rätt känsla är det också viktigt att brudparet och fotografen har samma mål och tankar kring vilken typ av bilder som ska tas. Många fotografer väljer därför att träffa brudparet vid minst ett tillfälle innan vigseln för att planera hur fotograferingen ska genomföras under dagen. Vilken typ av kamerautrustning som man behöver för att kunna ta vackra bröllopsbilder är väldigt individuellt, mycket beror på ens egna smak och tycke. Rent generellt är dock objektiv på 50 mm samt ett vidvinkelobjektiv väldigt användbart eftersom det ger fina bilder med mycket känsla och varierad brännvidd.Vid bröllopsfotografering är det också vanligt att fotografen vill använda objektiv med stora bländaröppningar eftersom dessa ger mycket ljus i kamerasensorn, vilket producerar bilder med fina skärpedjup. Bröllopsfotograferingar brukar vanligtvis regleras med ett fotograferingsavtal där det står vad som gäller vid till exempel avbokning, betalningsvillkor samt villkor för bildleverans.

Sportfotografering

En annan spännande variant av fotografering är sportfotografering. Det kan innebära allt från att fotografera lagsporter på stora arenor till att ta bilder på ett lokalt fotbollslag för ungdomar. När man fotar sport gäller det att vara snabb och att ha en kamerautrustning som verkligen klarar av att fånga det som händer, eftersom många sporter innebär att spelarna rör sig väldigt fort. Ju mer kunskap fotografen besitter om sporten som ska fotograferas, desto bättre. Då kan fotografen ofta förutse när det bästa fototillfället kommer att uppkomma och var denne då bör befinna sig för att fånga en så bra bild som möjligt.

Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen