Säkra lagringar av foton

Det finns en del fakta som kan vara bra att ha koll på innan man väljer vilken onlinetjänst man ska använda för sina bilder. De flesta tjänster erbjuder gratis i början så man kan känna sig för, det kan vara bra att testa för att känna sig för. Men se bara till att då inte ladda upp för många foton utan bara några för att känna dig för. Använder du olika enheter att fota med? Då är det bra att se till att man laddar ner appen eller sidan för tjänsten till samtliga enheter.

Säkra lagringar av foton

Om man fotar med en systemkamera så laddar man ju oftast upp bilderna till datorn för lagring eller för att kunna redigera. Då är det givetvis bra att kunna ha lätt tillgång till molntjänster därifrån också.

Automatisk uppladdning

Oftast kan man sätta en inställning i appen eller enheten så att bilderna laddas upp av sig själv när du ansluter eller helt enkelt när de finns nya bilder. Annars kan man välja att synkronisera manuellt. En sak att tänka på här om man inte alltid har tillgång till wifi i mobilen är att välja att bilder och videos bara ska laddas upp om det finns wifi. När man väl anslutit sig till en molntjänst är det en bra idé att lägga lite tid på att samla ihop alla gamla bilder du har på datorer, hårddiskar eller CDs, då vet du att alla dina bilder finns på samma lagringsplats.

 

Extratjänster

Om man planerar att lagra bilder i formatet raw så måste man kolla extra noga så att lagringstjänster kan stödja det formatet, alla gör inte det. Detsamma gäller om du tänkt spara högupplösta videos också, eftersom det blir extremt stora filer så klarar inte alla lagringstjänster det. Därför är det väldigt viktigt att kontrollera innan. Några av de tjänster som erbjuder lagring komprimerar filerna vid lagring för att de inte ska ta så stor plats. Om man behöver dem för att exempelvis göra stora utskrifter eller liknande så kan det vara en sak att tänka över vid val av tjänst. Det är mer vanligt vid gratistjänster att de komprimerar filerna.

 

Kostnad

Var beredd att betala för den tjänst du vill använda, de flesta gratistjänsterna kommer inte täcka det lagringsbehov man har. För att molnlagringen ska hålla som din backup så måste det finnas plats för allt. Många erbjuder en terabytes lagring till bra pris. En terabyte är någonstans kring flera hundra tusen mobilbilder eller hundratals timmar av högupplösta videos. De skillnader som finns mellan bildtjänsterna är vad de erbjuder extra förutom lagring. En del, som Flickr, erbjuder exempelvis både redigering och bildsortering. Dropbox är en renodlad lagringstjänst där man även kan dela ifrån. Och slutligen, håll koll på sekretessen! Se till att ha starkt lösenord och alltid aktiverat, byt det på regelbunden basis. Kolla dessutom inställningar på de olika mapparna eller bilderna i själva molntjänsten eftersom vissa tjänster erbjuder delning från mappar och då går det att välja så att filerna blir endera offentliga eller att bara dem man delar länken med kan se dem.

Kostnad

 

Inlägg skapade 23

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen